Rustningsfabrik Mittelwerk Mittelbau-Dora

Efter at de allierede i august 1943 havde bombet forskningscenteret ved Peenemünde, besluttede tyskerne at produktionen af deres nye V-2 raket skulle flyttes under jorden.

Allerede i slutningen af august 1943 blev koncentrationslejren Dora-Mittelbau opført ved byen Nordhausen mellem Hannover og Leipzig. Lejren var en underlejr til Buchenwald og blev opført ved et eksisterende tunnelsystem, der efter planen skulle have været et brændstof depot.

Ved udgangen af 1943 arbejde mere en 11.000 i tunnellerne, et tal der skulle stige til over 40.000 mod slutningen af krigen. Der var omkring 3.000 tyske teknikere ansat, resten var slavearbejdere. Det arbejde konstant med at udvide tunnelerne og hjalp til i produktionen.

Der skulle efter planen produceres 900 V2 raketter om måneden, et tal der dog aldrig blev nået. Efterhånden som de allierede mere og mere overtog luftherredømmet over Tyskland og bombningen af de store tyske industribyer blev intensiveret. Flyttede tyskerne mere produktion til anlægget i Nordhausen. De nye jagerfly He 162 og fra starten af januar også V1 flyvende bombe.  Man regner med at der frem til krigens slutning, blev bygget omkring 6.000 V2 raketter på anlægget. I marts 1945 blev produktionen indstillet på grund af forsynings vanskeligheder og slavearbejderne sendt på en dødsmarch, mod koncentrationslejren Bergen Belsen. De fleste af forskerne og teknikerne herunder Wernher von Braun, blev evakueret sydpå til Bayern og Østrig.

Den 11. april ankom amerikanerne og en større undersøgelse og indsamling af viden og data gik nu i gang. Den 1 juli 1945 overgik området til den russiske besættelseszone og nu var det deres tur til at indsamle viden. I sommeren 1948 blev det bestemt at sprænge hele anlægget i stykker. Det skete dog en fejl under sprængningen og kun indgangende blev ødelagt.

I 1970 blev der i den gamle krematorie bygning indrettet en lille udstilling til minde om de mindst 20.000 fanger der mistede livet i Mittelwerk og i 1995 blev der åbnet for adgang til de gamle tunneller.