Kanonbatteri Landemer

Op til starten på anden verdenskrig påbegyndte den franske marine opførelsen af et kanonbatteri de kaldte Castel Verdon. Kanonbatteriet var placeret på en bjergskråning 10 km. vest for den vigtige franske flådebase Cherbourg.

Kanonbatteriet skulle udstyres med to kanontårne hver tvillingemonteret med 340 mm. kanoner. De to knap 20 meter dybe kanonbrønde var næsten støbt færdige da den tyske marine i sommeren 1940 overtog byggepladsen.

I 1942 havde den tyske marine planer om at opgradere hovedbevæbningen på deres slagskib Gneisenau. Men mens skibet lå på værft i Kiel blev det svært beskadiget af et allieret luftangreb og planen blev derfor opgivet.

Hovedbevæbningen, som bestod af 283 mm. kanoner trillinge monteret i kanontårne, blev i stedet flyttet ud til forstærkning af Atlantvolden i Kanonbatteri Oerlandet og Kanonbatteri Fjell, begge i Norge.

Den nye hovedbevæbning bestod af 380 mm. kanoner tvillinge monteret i kanontårne, og to af disse kanontårne stod allerede færdigbygget. Det blev i efteråret 1943 bestemt at disse to tårne skulle places ved Castel Verdon og samtidigt blev navnet skiftet til Kanonbatteri Landemer. De næsten færdige franske kanonbrønde passede ikke til de tyske kanoner og støbningen af nye anlæg blev derfor påbegyndt. Dette skete øst for de franske kanonbrønde, men allerede ved årsskiftet blev planen dog ændret og byggeriet stoppet. I stedet begyndte tyskerne opførelsen af bunkers (M272) til fire 150 mm. kanoner. Disse kanoner var lavet af Skoda og havde en rækkevidde på 23 km. Navnet blev beholdt, men placeringen blev flyttet frem foran de franske kanonbrønde. De to kanontårne med 380 mm. kanonerne, blev i stedet sendt mod Danmark hvor opførelsen af Kanonbatteri Vogelnest fra sommeren 1944 var i fuld gang.

Efter de allieredes landgang i Normandiet i juni 1944 (D-dag) var havnen i Cherbourg et vigtigt mål. De landsatte soldater havde brug for massiv fremførelse af forsyninger og der var akut mangel på havne i hele området.

Kanonerne i batteriet kom i kamp med allierede flådestyrker (Combined task force 129) d. 25. juni. Samtidigt rykkede de amerikanske landtropper frem mod Cherbourg fra sydøst.

Kampen om Cherbourg blev yderst hård og sluttede først d. 1 juli 1944 hvor de sidste tyske tropper overgav sig. Forinden var havnen af tyskerne blevet sprængt og mineret, og trods hårdt arbejde, var havnen først klar til at modtage større skibe, i slutningen af august.

Området ved Kanonbatteriet tilhører stadig den franske flåde.