Marine Kystbatteri Fjell

Det tyske slagskib Gneisenau blev svært beskadiget under et allieret bombeangreb på Kiel i 1942. Efterfølgende blev hovedbevæbningen, som bestod af 283 mm. kanoner, trillinge monteret i kanontårne, flyttet ud til forstærkning af tyskernes Atlantvold. Gneisenau skulle efter planen senere have sin hovedbevæbning opgraderet til 380 mm. kanoner i stedet. Et af de gamle tårne med de tre 283 mm. kanoner, blev flyttet til øen Sotra i Fjell kommune vest for Bergen. I fjeldet blev der sprængt et underjordisk fort med alt fra ammunitionslager til hospital og indkvartering. Kanonerne var top moderne. Granaterne vejede mellem 315 og 330 kg. og havde en effektiv skudvidde på 38 km.

I sommeren 1943 var kanonerne operative og derfor klar til at løse deres opgave, der var at beskytte indsejlingen til den vigtige havneby Bergen.

Til beskyttelse af kanonerne blev der anlagt flere luftværnsbatterier samt bunkers til nærforsvar. Hele arbejdet med anlæggelsen af kanonbatteriet, blev primært udført af tvangs-udskrevne russiske krigsfanger.

Ved befrielsen i 1945 overtog det norske forsvar fortet, der forblev operativt indtil 1968. Kanontårnet er i dag væk og der er indrettet museum i resterne af dette imponerende anlæg.

Et tilsvarende kanontårn blev placeret ved Marine Kystbatteri Oerlandet, til beskyttelse af indsejlingen til Trondhjem. Det tredie og sidste kanontårn gik i stykker under bombeangrebet, men kanonerne blev enkeltvis opstillet i MKB Rozenburg ved Hoek van Holland.

I Danmark blev der på Fanø anlagt et kanonbatteri, hvor mellembevæbningen fra Gneisenau blev anvendt. Denne bestod af 150 mm. kanoner der var tvillinge monteret i kanontårne.