Marine Kystbatteri Vogelnest

Arbejdet på kanonstillingen ved Oksbøl blev påbegyndt af tyskerne i juli 1944 og kanonerne skulle efter planen være operative i september 1945. Kanonbatteriet skulle bevæbnes med to styk reserve kanontårne fra slagskibet Tirpitz, udstyret med 380 mm. kanoner. Det var ellers planen at slagskibet Gneisenau, skulle have opgraderet sine 280 mm. kanoner med disse tårne, men mens skibet lå på værft i Goteshafen (i dag Gdynia i Polen) blev der svært beskadiget at et allieret luftangreb og planen blev derfor opgivet. I stedet blev Gneisenau’s kanontårne flyttet ud til forstærkning af Atlantvolden i Kanonbatteri Oerlandet og Kanonbatteri Fjell, og to af de nye 380 mm. kanontårne til Vogelnest.

De to kanontårne var udstyret med hver 2 styk 380 mm. kanoner, der var dobbelt monteret.  Kanonerne var identiske med dem der var installeret i Kanonbatteriet i Hanstholm, men i Oksbøl skulle de altså monteres 2 og 2 i pansertårnene. Med en special granat på 495 kg. kunne kanonerne skyde 55 km., standard granaten vejede 800 kg. og her var rækkevidden 42 km.

Ved befrielsen var begge kanonbunkers (S 561) næsten færdig støbte, mens de fire 110 tons tunge kanonrør, stadig lå på Guldager station, idet en af broerne over Varde å, ikke kunne bære vægten.

Der er i dag indrettet museum i den sydlige kanonbunker.