Flyvemaskinefabrik Bergkristall - Esche II

I starten af 1944 havde de allierede overtaget luftherredømmet over Tyskland og bombningen af de store tyske industribyer skete næsten dagligt. I et forsøg på at sikre at produktionen kunne fortsætte, blev en del af den tyske krigsindustri flyttet til eksisterende eller nye miner i det sydlige Tyskland og Østrig.

Ved den østrigske by Sankt Georgen an der Gusen, startede tyskerne i foråret 1944 opførelsen af, hvad der senere skulle blive en af de mest berygtede koncentrationslejr overhovedet, Gusen II.

Tyskerne havde planer om at bygge en af deres største underjordiske fabrikker i byen. 10.000 slavearbejdere begyndte at bores og graves i undergrunden for at bygge en fabrik på 50.000 m². der skulle være færdig på bare 13 måneder. Sideløbende begyndte 6500 arbejdere selve produktionen som bestod af flyskroget og færdiggørelsen af tyskernes moderne jagerfly, Me 262.

Allerede i summeren forlod  de første færdigbyggede jagerfly fabrikken og på den korte tid fabrikken eksisterede, blev der samlet produceret næste 1000 jagerfly.

Slavearbejderne blev presset til det yderste og det anslås at mellem 10.000 og 20.000 omkom i den samme tidsperiode.

Alle de anlæg der blev indrettet i nybyggede miner fik kodenavne efter Geologiske betegnelser og anlægget ved Sankt Georgen an der Gusen fik kodenavnet Bergkristall. (Bjergkrystal)

Kort inden befrielsen i maj 1945, havde tyskerne planer om at sprænge hele anlægget i luften. Dette skulle ske for at forhindre at fjenden kunne få gavn af teknikken og for at slette alle spor af slavearbejderne. Det lykkedes dog at undgå dette og efter at amerikanerne havde undersøgt området og taget hvad de kunne bruge, overtog russiske eksperter i august 1945 området.

I 1947 sprængte de flere af de vigtigste forbindelses gange i undergrunden og lukkede derved anlægget ned.