Rustningsfabrik Zement Ebensee - Kalkstein

Efter at de allierede i august 1943 havde bombet forskningscenteret ved Peenemünde, besluttede tyskerne at centeret skulle flyttes under jorden.

Allerede i efteråret 1943 blev koncentrationslejren Ebensee opført i den sydlige ende af Traunsee nær Linz i Østrig. Lejren var en underlejr til Mauthausen og lå ved siden af et stort stenbrud hvor tyskerne havde planer om at opfører det underjordiske center.

Arbejdet startede i slutningen af 1943 og de første tunneller blev taget i brug, bare fire måneder senere. 10.000 arbejdere hvoraf hovedparten var slavearbejdere borede og sprængte tunneller i klippevægen. De var hver 10 x 10 meter og faldt lidt ned mod udgangen så indtrængende vand ville løbe ud.

I starten af 1944 havde de allierede overtaget luftherredømmet over Tyskland og bombningen af de store tyske industribyer skete næsten dagligt. I et forsøg på at sikre at produktionen kunne fortsætte, blev en del af den tyske krigsindustri flyttet til eksisterende eller nye miner i det sydlige Tyskland og Østrig.

Det blev derfor bestemt at det allerede påbegyndte underjordiske anlæg ved Ebensee skulle fungere til raffinering af olie og senere også til fremstilling af motordele til lastvogne og kampvogne.

Området og herunder koncentrationslejren med slavearbejderene blev befriet af amerikanske styrker den 6. maj 1945. I tiden efter krigen blev lejren fjernet af de lokale og de allierede fortsatte olieraffineringen til deres eget forbrug.

Der er i dag indrettet et område til minde om de omkomne slavearbejdere og en del af tunnelerne er åbnet og fortæller om områdets historie.