Flyvemaskinefabrik Seegrotte - Languste

Under udgravningen til en brønd i 1848 stødte man ved byen Hinterbrühl i Østrig, på en stor mængde kalk. Der blev derfor anlagt en kalkmine på stedet og minegange blev hurtigt gravet og sprængt ned i undergrunden.

I 1912 under en sprængning stødte man på en vandlomme hvorved 20.000 kubikmeter vand strømmede ind i minen. Minedriften blev herefter indstillet og i en årrække passede minen sig selv. I 1932 åbnede minen som turistattraktion med båd ture på det der nu var Europas største underjordiske sø.

I starten af 1944 havde de allierede overtaget luftherredømmet over Tyskland og bombningen af de store tyske industribyer skete næsten dagligt. I et forsøg på at sikre at produktionen kunne fortsætte, blev en del af den tyske krigsindustri flyttet til eksisterende eller nye miner i det sydlige Tyskland og Østrig.

Allerede i efteråret 1943 var der blevet lavet en underlejr til koncentrationslejren Mauthausen ved minen i Hinterbrühl. Lejren skulle huse 1800 tvangsarbejdere der skulle bygge en underjordiske fabrik i minen og efterfølgende arbejde med produktion af dele til flyvemaskiner. Fabrikken fik kodenavnet Languste (krebs) og efter at alt vandet var pumpet ud af den gamle mine, blev der støbt gulv i den kommende produktionshal. Produktionen kom hurtigt i gang og de 1800 tvangsarbejdere samt 300 faglærte arbejdere byggede flyskrog til flyvemaskinen Heinkel He 162. I alt 198 nåede at blive produceret inden fabrikken blev nedlagt i foråret 1945. 51 tvangsarbejderne blev henrettet og resten sendt på en dødsmarch tilbage til Mauthausen, næsten ingen overlevede. Det var planen at sprænge hele det underjordiske anlæg, men det lykkedes en østrigsk soldat i den tyske hær at forhindre det. Kun enkelte af sprængladningerne detonerede. De pumper der konstant skulle pumpe vand ud af minen for at holde den tør blev ødelagt under sprængningen og minen blev igen fyldt med vand. Efter krigen begyndte en større oprydning og i foråret 1949 blev søen igen åbnet for offentligheden med båd ture.