Marine Kystbatteri Nordfjord

Allerede i efteråret 1940 begyndte den tyske marine opførelsen af et kanonbatteri på den vestlige spids af øen Rugsundøya i Norge.

Det var vigtigt for tyskerne at kunne forsvarer de mange fjorde og havnebyer i det besatte Norge og kanonerne her skulle forsvarer indsejlingen til byen Måløy.

I foråret 1941 var de to første kanoner operative. Det drejede sig om russiske 130 mm. kanoner fra 1915, som tyskerne havde erobret fra et fransk skib i Bergen året før. Den 27. december 1941 kom kanonerne i brug, da britiske og norske kommando soldater angreb de tyske installationer i Måløy. De 580 soldater ankom om morgenen i to transportskibe og var ledsaget af en cruiser og fire destroyere. Samtidigt blev de tyske kanonbatterier i området bombet af britiske bombemaskiner. De to kanoner på Rugsundøya beskød både fly og skibe, men tekniske problemer med kanonerne resulterede i at kun 35 skud blev affyret og med kun en enkelt træffer.

Samme aften træk angriberne sig tilbage og returnerede til England.

Som følge af angrebet blev de to gamle russiske kanoner udskiftet med mere moderne kanoner i samme kaliber. Disse var også russiske, men fra 1940 og med en rækkevidde på 20 km.

Efter krigen indgik kanonbatteriet i det norske forsvar og blev omdøbt til Rugsundøy Fort, men allerede i 1950 blev det nedlagt.

Det er i dag muligt at besøge kanonbatteriet som et open air museum og bland andet se en af de bevarede kanoner.