Projekt Riese

I november 1943 begyndte et arbejde af hidtil uset omfang i Owl bjergene i Sudetenland. Det er den dag i dag usikkert hvad præcist der skulle bygges, men stort skulle det være. De fleste historikere mener at der var tale om et nyt hovedkvarter til Adolf Hitler. Samtidigt menes det at der skulle bygges en underjordisk by på 10 kvadrat kilometer. Op i mod 30.000 mennesker skulle arbejde under jorden og meget tyder det på at der også skulle faciliteter til den tyske overkommandoen for både hæren, luftvåbnet og SS og hele anlægget skulle efter planen være færdigt i august 1945. Til det hårde arbejde skulle der bruges tvangsarbejdere, som blandt andet blev hentet i koncentrationslejren Auschwitz. Der blev oprettet en koncentrationslejr på stedet med tretten underlejrer, hvorigennem der på den korte tid, kom mindst 13000 arbejdere. Hovedlejren hed Arbeitslager Riese (AL Riese) og var en del af Gross-Rosen koncentrationslejren.

I løbet af 1944 blev der i bjergene sprunget, boret og gravet tunneller, der blev bygget seks broer og brugt mere beton end noget andet sted i resten af Tyskland. Udgifterne til Riese var alene i 1944 på 150 millioner reichmark.

Det var planen at det gamle slot Fürstenstein, skulle indrettes til føreren selv.

Kort tid før russernes fremrykning fra øst nåede anlægget i Owl bjergene, blev det lukket ned og meget tyder på at den dag i dag er kun ca. 50% af de underjordiske faciliteter udforsket. Det er i dag muligt at besøge anlægget i Rzeczka, Włodarz og Osówka.