Kanonbatteri York

På et bakkedrag ved byen Querqueville, havde tyskerne i 1943 anlagt et kanonbatteri. Kanonerne skulle beskytte den vestlige flanke for den vigtige havneby Cherbourg, der lå kun 5 km. mod øst.

Kanonerne var fire 170 mm. fra 1940, med en rækkevidde på 27 km. Hver kanon blev monteret i en betonbunker (M272) og der blev støbt bunkers til mandskab, ammunition og nærforsvar.

Efter de allieredes landgang i Normandiet d. 6. juni 1944 (D-dag) og hurtige fremrykning. Blev hele Cotentin halvøen isoleret d. 18 juni. Den 25. juni trak allierede flådefartøjer rundt om Cherbourg og flere af de tyske kanonbatterier åbnede ild. Kanonerne i Batteri York fik flere træffere blandt andet på det amerikanske krigsskib "Texas".

Den. 26. juni bliver batteriet angrebet fra bagsiden af amerikansk infanteri og blev derved sat ud af slutspillet om Cherbourg.

Kampen om Cherbourg rasede endnu en lille uges tid og sluttede først d. 1 juli 1944 hvor de sidste tyske tropper overgav sig. Forinden var havnen af tyskerne blevet sprængt og mineret, og trods hårdt arbejde, var havnen først klar til at modtage større skibe, i slutningen af august.