Marine Kystbatteri Seydlitz

I 1942 var den tyske svære krydser Seydlitz stort set færdigbygget i Bremen, da den tyske marine valgte at gå væk fra store oversøiske flådefartøjer. Hovedbevæbningen som bestod af otte 203 mm. kanoner tvilling monteret i pansertårne blev i stedet sendt ud til forstærkning af Atlantvolden og to af disse tårne blev installeret på øen Il de Groix, ud for havnen i Lorient. De sidste to tårne blev flyttet til Marinekystbatteri Karola på øen, Ile De Re, ud for La Pallice.

Kanonbatteriet kom til at hedde Seydlitz og blev bygget mellem 1942 og 1944 af den tyske marine. Kanonerne var en del af fæstningen Lorient og skulle hjælpe med at beskytte den vigtige havn der blandt andet indeholdt en stor ubådsbunker.

Fæstning betegnelsen blev kun brugt af tyskerne, når et område var så stærkt befæstet, at man anså et område for umuligt at indtage.

Foruden bunkers til kanonerne blev der bygget en stor kommandobunker i midten bagved kanonerne (S446) samt bunkers til nær forsvar, underbringelse, luftforsvar og ammunition.

Rækkevidden på kanonerne var 37 km.

Den 12. september 1944 havde de allierede omringet hele flådebasen, og en længere belejring startede. Basen forsvaredes af 20.000 tyske soldater og belejringen fortsatte indtil kapitulationen. I dette tidsrum blev alle forsyninger til basen leveret af ubåde.

Den 3. maj 1945 ankom den sidste ubåd (U-255) med brændstof og proviant til den belejrede base. Den forlod basen igen to dage senere og den 8. maj overgav de tyske forsvarer sig til de allierede.