Marine Kystbatteri Rest Adler Cosel

Til beskyttelse af Gironde flodens udmunding i Biscayen bugten og dermed indsejlingen til Bordeaux. Startede den tyske marine i 1942 anlæggelsen af et kanonbatteri. Placeringen var ideel til formålet og den franske marine havde da også i forvejen et fort på stedet kaldet fort Reguin (haj).

Hele området omkring floddalen blev af tyskerne anset for at være så strategisk vigtig, at den blev udbygget til to fæstninger en på den nordlige bred og en på den sydlige. Fæstning-betegnelsen blev kun brugt når et område var så stærkt befæstet, at man anså et område for umuligt at indtage.

Kystbatteriet skulle udstyres med fire franske 138 mm. kanoner. Disse var fra 1910 og havde en rækkevidde på 15 km.

De fire kanoner var placeret i bunkers (M180) og i midten blev der bygget en kommandobunker (M162a). Herudover blev der støbt en mandskabsbunker (R622) en ammunitionsbunker (M145) samt to kanonbunkers til nærforsvar (R669).

Festung Gironde Nord og for den sags skyld også Festund Gironde Süd, var så stærkt forsvaret at de allierede isolerede området i stedet for at angribe det. Der var flere af disse lommer rundt om i Frankrig og først i midten af april 1945 begyndte de allierede styrker et angreb. Området blev udsat for kraftige bombeangreb og beskudt af allierede krigsskibe.