Kanonbatteri Colleville

På D-dag d. 6. juni 1944 gik The First Suffolk Regiment i land på stranden vest for byen Ouistreham i Normandiet. Byen ligger ved udmundingen af Ornefloden og kodenavnet for landgangen her var Sword. Tyskerne havde forberedt forsvaret som en del af deres Atlantvolden med blandt andet et kanonbatteri ved byen Colleville-sur-Orne. Kanonbatteriet lå knap 3 km. fra kysten og de fire kanoner var tjekkiske og havde en kaliber på 100 mm. På D-dag var tre af kanonerne indbygget i kanonbunkers (R669) og rækkevidden på kanonerne var 10 km. Bagved kanonbatteriet lå der et befæstet hovedkvarter, af tyskerne kaldet Widerstandnest 17 (WN17). Hovedkvarteret var bygget op omkring to store kommandobunkers (R605) og forsvaret bestod af maskingeværbunkers (R58c), panserværnskanoner, minefelter og pigtråd.

De britiske tropper angreb stranden i landgangsbåde fra morgenstunden og trængte hurtig ind i landet. Lige over middag angreb de kanonbatteriet og efter hårde kampe overgav de tyske artillerister sig. Briterne fortsatte deres fremrykning og angreb nu tyskerne i WN17. Britterne kaldt stillingen for Hillman og både denne og kanonbatteriet var blevet massivt bombarderet fra luften, vandet og fra artilleri kanoner på landjorden.

Det første angreb blev slået tilbage og nye bombardementer blev udført, men først den næste morgen lykkedes det, med støtte fra kampvogne, at tvinge de sidste tyskere i hovedkvarteret til overgivelse.

Historikere regner med at denne forsinkelse betød at tyskerne fik tid til at forberede forsvaret af Caen, som først blev befriet 9. juli, eller knap en måned senere en planlagt.

Byen skiftede efter krigen navn til Colleville-Montgomery for at ære briternes øverste general og vejen der fører til Caen blev omdøbt, til ære for det brittiske regiment der foretog angrebet nemlig: Rue Suffolk Regiment.

Kanonbatteriet ligger spredt i et villakvarter, mens bunkerne i Hilmann er åbnet for besøg.