Kanonbatteri Bamburg

Bagved kystlinien i den Belgiske by Westende, anlagde tyskerne i 1942 et kanonbatteri. De fire 105 mm. kanoner skulle beskytte den vestlige indsejling til havnen i Nieuwpoort. Kanonerne blev placeret i åbne ringstillinger og på grund af det høje grundvands niveau, blev alle bunkerne bygget ovenpå jorden. For alligevel at yde den rigtige beskyttelse, blev bunkerne bygget i den kraftigste udformning (baustarke A) med vægtykkelse på 300 cm. Som noget specielt blev de flest af bunkerne bygget helt eller delvist i betonsten. Der blev bygget bunkers til mandskab, ammunition og nær forsvar og hele området blev hegnet ind med pigtråd, minefelter og skyttegrave. På grund af grundvandet blev alle skyttegrave forstærket med mursten og disse står den dag i dag derfor yderst velbevaret.

I 1944 begyndte man støbningen af bunkers til de fire kanoner, men dette arbejde blev aldrig færdiggjort inden de allierede fremmarch nødvendiggjorde en tilbagetrækning af kanonerne. Der er i dag derfor kun en kanonbunker i Westende.

De kanonbatterier som blev opført af den tyske hær, blev som hovedregel altid placeret et stykke fra kysten. Som her ved Bamburg, ønskede hæren at tage kampen op mod de fjendtlige styrker på landjorden. De kanonbatterier der blev opført af den tyske marine, blev stort set alle placeret helt tæt på kysten. Marinen havde større erfaring med at angribe fjendtlige styrker på vandet og deres kanoner var mere velegnet til bevægelige sømål.