Flyvestation Tirstrup

Anlæggelsen af ”Fliegerhorst Tirstrup” blev påbegyndt i starten af 1944. Der blev hurtigt anlagt startbane, rullebaner og bygget hangarer. Desuden blev der støbt en del bunker blandt andet til kommunikation (L484), kommando (R608), sanitet (R639) og mandskab (R622)

Derudover blev de omkringliggende gårde beslaglagt og benyttet til underbringelse af soldater og materiel.

Flyvestationen blev også forberedt på forsvar med maskingevær bunkers, løbegrave og luftværnskanoner.

I slutningen af 1944 blev flyvepladsen taget i brug, først som natjagerbase, siden som hjembase for de eksperimentelle Mistel-bombefly. På et Mistel-bombefly sad piloten i jagerflyet og kunne frigøre bombeflyet, som var fyldt med sprængstof, over målet.

Mod krigens slutning blev de tyske flyvepladser i Danmark fyldt op med fly og d. 2. april 1945 lettede over 700 bombefly fra England for at angribe blandt andet flyvepladsen i Tirstrup. på grund af dårlig sigtbarhed over målområderne blev operationen afblæst og flyene vendte retur til deres baser.

I Midten af 50’erne blev flyvepladsen udbygget som NATO flyvestation, hvilket fortsatte indtil 1998 hvor den militære del af flyvestationen lukkede ned og i dag flyver der kun civile fly fra Tirstrup.