V1 Base Ligescourt

Ved for byen Ligescourt i det nordlige Frankrig, byggede tyskerne i 1943 en affyringsbase for deres V-1 Raketter. Basen var en af mange der blev opført rundt omkring i Nordfrankrig. Det var planen at basen fik raketterne leveret fra produktionsfabrikkerne og at de efter klargøring skulle affyres mod England.

En V1 flyvende bombe kunne ikke styres, derfor skulle affyringsrampen pege direkte mod målet. Rampen i Ligescourt peger direkte mod London, 240 km. væk.

Afstanden fra rampen til målet var også af stor betydning, da V1‘eren først ramte jorden når den løb tør for brændstof eller en særlig anordning slukkede for tilførelsen. Systemet var simpelt, men ikke særligt præcist.

Den simple og lette konstruktion og ringe omfang af selve basen, var et bevist valg fra tysk side. Basen var hurtig og ikke ressource krævende at opføre og tiltræk sig ikke for stor opmærksomhed, fra de allierede bombemaskiner. Opbevaringsbunkeren havde en kurvet form i den ene ende og uden at vide deres funktion blev affyringsbaserne observeret og kaldt ski steder af de allierede. Alle disse “ski” steder blev massivt bombet og tyskerne benyttede derfor i stedet mobile affyringsramper. Ski stederne som denne, blev aldrig taget i brug, men blev bibeholdt, blot for at tiltrække de allieredes bombemaskiner.

Basen blev bombet i december 1943 og det er stadigt muligt at se bombekratere i skoven.

Truslen fra V1 raketterne sluttede først i slutningen af 1944 da området blev erobret af canadiske og britiske tropper.