Førerhovedkvarter Ulveskansen

Ulveskansen var under 2. verdenskrig Adolf Hitlers foretrukne operative hovedkvarter i Øst. Bygningen af anlægget blev foretaget af Organisation Todt og startede i 1940 i det østligste Tyskland ved byen Rastenburg. Stedet ligger i dag i Polen og byen hedder Kętrzyn. Placeringen var nøje udvalgt, idet det var tæt på den kommende front mod Rusland og de logistiske forhold var perfekte. Her var jernbane, veje og en nærliggende landingsplads. Kun ca. 18 km. nordøst for ulveskansen, blev der i 1940 bygget et stort kompleks til den tyske overkommando for hæren, kaldet Mauerwald.

Fra sommeren 1941 til efteråret 1944 opholdt Hitler sig stort set permanent i Ulveskansen, kun afbrudt enkelte gange med blandt andet ture til Berlin eller sommerhuset i Berghof.

Hele området var dækket af skov og store camouflage net skjulte de mange bygninger og bunkers fra luften. Pigtråd, vagttårne, skyttegrave og minefelter lå rundt om hele komplekset og sikkerheden var selvsagt i top.

I juli 1944 lykkedes det oberst Claus von Stauffenberg at placere en bombe til et møde med Hitler og bringe denne til sprængning. Mødet var imidlertid blevet flyttet fra en af de svære betonbunkers til en træ barak og dette var i høj grad med til at 20. juli attentatet mislykkedes.

I efteråret 1944 forlod Hitler Ulveskansen for i stedet at rykke mod vest, han skulle lede den kommende offensiv i Ardennerne.

I slutningen af 1944 var den russiske fremrykning nået så langt, at de tilbageværende tyske tropper begyndte at nedbryde Ulveskansen, for til slut at forsøge at bortsprængte hovedkvarteret.

27. januar 1945 var det slut, et kompagni meget overraskede russiske soldater kunne, uden kamp, indtage et forladt stykke af verdenshistorien.

Området er i dag et vel besøgt frilandsmuseum.

"Wolfschanze" is NOT incorrect! The spelling "Wolfschanze" is found on WW2 period German maps. So really, that's probably more correct than "Wolfsschanze"

Howard Carter