Kanonbatteri Merlimont

Ved kystbyen Berck-Plage opførte den tyske hær et kystbatteri med tre 170 mm. helt moderne kanoner. Kanoner var produceret af firmaet Krupp og havde en rækkevidde på 29 km. De blev placeret i åbne ringstillinger støbt i beton og med rum til ammunition i siderne.

Til at kommandere ilden fra kanonerne blev der bygget en stor kommandobunker (R636a). Kanonerne var placeret i de første klitrækker og rundt omkring blev der bygget bunkers til mandskab (R621 og R127), ammunition og forsvar (R630, R105, R624 og R611).

Som krigen skred frem begyndte den tyske hær at bygge deres kanonbatterier væk fra kysten, således at fjenden kunne nedkæmpes på land og ikke på havet. 3 km. nordøst blev der bygget tre store kanonbunkers (R689), men disse stod tomme og uden kanoner da området blev befriet i efteråret 1944.

Efter krigen blev kommando bunkeren fjernet og der blev bygget et stort tuberkolose sanatorium mit i kanonbatteriet og med udsigt over havet. Den store bygning blev fjernet i 2009 og i dag er stranden med de mange bunkers forbeholdt naturister.