Flyvemaskinefabrik REIMAHG - Lachs

I starten af 1944 havde de allierede overtaget luftherredømmet over Tyskland og bombningen af de store tyske industribyer skete næsten dagligt. I et forsøg på at sikre at produktionen kunne fortsætte, blev en del af den tyske krigsindustri flyttet til eksisterende eller nye miner i det sydlige Tyskland og Østrig.

Tyskerne nyeste jagerfly var det jetdrevet ME 262 og til produktionen blev det bestemt at bygge en fabrik i en gammel mine i Walpersberg nær Kahla.

Fabrikken skulle hedde: Flugzeugwerke Reichsmarschall Hermann Göring (REIMAHG) og fik kodenavnet Lachs. (laks)

Alle de anlæg der blev indrettet i eksisterende miner fik kodenavne efter fisk.

15.000 arbejdere, hvoraf hovedparten var slavearbejdere hentet i koncentrationslejre, gik i foråret 1944 i gang med at udvide de eksisterende tunneller i minen. De blev blev forøget og der blev støbt flere store betonbunkers udenfor. REIMAHG skulle blive den største underjordiske fabrik på næsten 150.000 m². På toppen af bjerget blev der anlagt en en 1.000 meter lang startbane til de færdige jagerfly. Det var planen at flyene skulle bygges og færdiggøres i minen og efterfølgende transporteres op til startbanen via en rampe. Flyene skulle så lette og flyve 100 km. til en fabrik hvor den sidste klargøring skulle finde sted.

Der blev i området omkring Kahla lavet flere underjordiske fabrikker det skulle levere komponenter til produktionen i REIMAHG, blandt andet Schneehase i Kamsdorf og Pikrit i Krölpa.

Frem til april 1945 forlod kun 27 jagerfly fabrikken og da amerikanerne  d. 12. april ankom, kunne de efterfølgende færdigbygge fem fly. Disse blev, sammen med tegninger og teknikere fjernet inden de russiske soldater i juli rykkede ind.

I 1947 begyndte de russiske soldater at bortsprængte de mange bunkers samt indgangende til minen. også startbanen på toppen af bjerget blev fjernet. I dag er der en udstilling på området der fortælle historien og ikke mindst mindes de 1000 slavearbejdere der omkom ved REIMAHG.