I starten af 1944 havde de allierede overtaget luftherredømmet over Tyskland og bombningen af de store tyske industribyer skete næsten dagligt. I et forsøg på at sikre at produktionen kunne fortsætte, blev en del af den tyske krigsindustri flyttet til eksisterende eller nye miner i det sydlige Tyskland. Behovet for plads var dog langt større, og bombesikre bunkers og tunneller blev derfor også taget i brug.
Schee tunnellen var en jernbanetunnel ved byen Wuppertal og bestod af 2 parallelle tunnelrør på hver 721 meter. Tunnellen løber nord syd og hvert tunnelrør måler 550 cm. i højden og 500 cm. i bredden. Det ene tunnelrør var bygget færdigt i 1884 og det andet i 1902.
I sommeren 1944 begyndte klargøringen og bare tre måneder senere var de to tunnelrør omdannet til en underjordisk fabrik.
400 slavearbejdere skulle i det østlige tunnelrør bygge komponenter til jagerfly af typen Me 262 og det vestlige tunnelrør skulle sikre forsyning af materialer og arbejdskraft til og fra fabrikken.
Alle de militære anlæg der blev indrettet i tunneller fik kodenavne efter fugle og Schee tunnelen fik kodenavnet Kauz. (ugle)
Frem til marts 1945 forsatte produktionen uden ophør og efter krigen blev tunnelrørene ryddet og fungerede igen som jernbanetunnel frem til 1984.
© fotograferet af Janszoon
© fotograferet af Janszoon
<
>