ubåds base Brest

Ubåds-bunkeren i Brest, blev påbegyndt i starten af 1941, og i sommeren samme år, flyttede den tyske krigsmarines 1. ubåds flotille- og senere på året også den 9. ubåds flotille til Brest.

Med erobringen af Frankrig i sommeren 1940, havde tyskerne fået en oplagt mulighed for at flytte deres flådebaser tættere på fronten.

Bunkeren i Brest blev bygget i to etaper, hvor den første indeholdt 13 ubåds pens, og den anden 9. Bunkeren målte 333 x 192 meter og loftet havde en tykkelse på 3,6 meter. Senere øgedes tykkelsen til 6,2 meter.

Dette gjorde bunkeren i Brest til den største ubåds bunker som tyskerne byggede under krigen.

Gennem krigen blev Brest angrebet over 80 gange af allierede bombefly. Først i august 1944 lykkedes det for første gang, at trænge gennem loftet, da bunkeren fik 9 direkte hits, af den store “Tallboy” bombe.

5 af disse bomber trængte gennem loftet, men udrettede overraskende nok ikke den store skade inde i bunkeren og ingen ubåde gik tabt.

Den sidste ubåd forlod Brest d. 4. september 1944 og d. 21. september blev basen erobret af amerikanerne efter 1 måneds belejring og svære tab.

Bunkeren i Brest bruges i dag af den franske flåde.