Vandflyvepladsen Pillau-Neutief

Fliegerhorst Neutief blev påbegyndt i 1937 ved byen Pillau i Østpreussen. Flyvestationen blev anlagt med to landingsbaner støbt i beton og hangarer bygget i mursten. Den nordlige del af flyvestationen blev indrettet til vandflyveplads, hvor det stille vand i bugten fungerede som landingsbane. De støbte landingsbaner var udstyret med et varmesystem således at den også fungerede om vinteren. To år senere var flyvestationen operativ og blev hurtigt taget i brug. Der opererede fly fra basen under angrebet på Danmark og Norge i april 1940 og igen i juni 1941 under angrebet på Rusland.

Gennem krigen forblev basen tyskernes vigtigste base i øst og i slutningen af januar 1945 blev den en vigtig brik i tyskernes evakuering mod vest. Østpreussen var omringet af de fremrykkende russere og flygtninge og sårede skulle derfor evakueres enten vis skibe eller fly.

Fra slutningen af marts kom basen under konstant beskydning fra artilleri og og bombemaskiner. Evakueringen fortsatte dog og man regner med at mindst 5000 flygtninge og sårede soldater blev fløjet ud fra Neutief.

Basen forblev aktiv indtil 25 april 1945 hvor Pillau blev erobret af russerne.

Hele den tidligere tyske enklave blev efter krigen russisk territorium og flyvestationen blev overtaget af det russiske flyvevåben.

Flyvestationen forblev aktiv helt frem til til starten af 1990’erne.