Reservelager Vest – V2 Sottevast

Tyskerne besluttede i starten af 1943 at bygge en bunker til service, klargøring og affyring af V2 raketter mod hele det sydlige England. Bunkeren skulle placeres syd for Cherbourg ved Sottevast og lige ved hoved jernbanen.

Byggeriet startede i oktober skred hurtigt frem og støbningen af den store beton bunker blev påbegyndt. Bunkeren havde form som et “L” og målte 100  x 75 meter og med en lofttykkelse på 5 meter.

I efteråret 1943 blev byggepladsen observeret af de allierede fra luften og både 15. februar og 28. april 1944 blev pladsen bombet. Et kraftigt skydække forhindre dog de fleste bombefly i at kaste deres bomber begge gange.

Den 5. maj gør de allierede et nyt forsøg og denne gang er det med 33 bombefly. Angreb følger d. 6 maj og igen d. 8. maj, hvor 92 bombefly er på vingerne for at bombe Sottevast og en V1 affyringsrampe i nærheden.

Efter disse massive bombninger stoppede tyskerne byggeriet.

Der nåede derfor aldrig at blive affyret V2 raketter fra basen i Sottevast og d. 22. juni 1944 blev området erobret af amerikanske tropper. 14 dage senere fik pladsen prominent besøg af General Dwight D. Eisenhower. Resterne af den store bunker ligger i dag på en privat mark.