Rustningsfabrik Richard B5

I starten af 1944 begyndte udvidelsen af den gamle limestone mine i Litoměřice. Der blev oprettet en lejr til slavearbejdere fra koncentrationslejren Flossenbürg og omkring 3000 arbejdere blev tvunget i undergrunden. Der skulle laves 3 separate fabrikker forbundet indbyrdes med en forbindelses gang.

I December 1944 var Richard I en tredjedel færdig og firmaet Auto Union opstartede en produktion af motorer. Motorene var primært til den store Tigerkampvogn og med over 30 km. minegange og 20000 m² var Richard I, nu blevet en af de allerstørste miner i Europa.

Richard II skulle efter planen være 15000 m² og bruges af firmaet Osram til produktion af elektriske lamper til radarsystemer og det tyske raketforskningsprogram. Richard III som aldrig nåede at blive taget i brug skulle bruges til et stort olie raffinaderi til fremstilling af syntetisk brændstof.

Der er mange der mener at tyskerne kort før krigen sluttede, lukkede dele af minen af for derved at skjule hemmeligheder for de fremrykkende russere. Der er i det hele taget mange hemmeligheder omkring de underjordiske fabrikker ved Litoměřice.

 Mange mener at minen stadig gemmer skjulte kunstskatte fra hele Europa blandt andet ravkammeret fra Leningrad.

Mange har selvfølgelig forsøgt sig som skattejægere, men flere af gangene er stadig mineret med sprængstof. Allerede i 1962 skete der en ulykke hvor en lurerminering udløste en mindre mængde giftgas.

Siden 1964 har de underjordiske rum, der før udgjorde Richard II, været benyttet til opbevaring af radioaktivt materiale fra medicin, forskning og industri. Lageret har en kapacitet på 8400 m² og er planlagt til at være i brug indtil 2070.

Eneste spor af koncentrationslejren, der var bygget til 18000 slavearbejdere, er krematoriet der i dag er indrettet til at mindes de omkring 5000 omkomne.