Støttepunkt Rømø

Vadehavsøen Rømø havde, på grund af sin beliggenhed, ikke den store strategiske betydning for tyskerne. I starten af 1942 begyndte det tyske luftvåben (Luftwaffe) opførelsen af en radarstation med navn Robbe (sæl) på den nordlige del af øen og senere samme år begyndte den tyske marine at opfører en radarstation de kaldte Runxendorf på den sydlige del.

Robbe bestod af flere typer radarer til at spore egne og allierede fly, bl.a. en stor mammut radar, en See-Elefant radar, en Würzburg-Riese radar samt flere Freya radarer.

Der blev fra 1943 støbt bunkers til de forskellige radarer (V174 og L485), samt til luftværnskanoner (L409A L410, L410A og FL247). Ved Lakolk på vestkysten, oprettede den tyske hær et støttepunkt til forsvar mod allieret landgang med flere bunkers (R681 og R669) og en pejle bunker (S449) til at hjælpe med at retnings- og afstandsbestemme for kystbatteri Zenker på nabo Øen Sylt.

De tyske radar installationer og varslingsanlæg var top moderne og efter befrielsen afholdt de allierede en række øvelser hvor det testede systemerne. Særligt den store See-Elefant radar blev studeret nøje af de allierede.

Det er i dag muligt at besøge flere af bunkerne på guidede turer eller på egen hånd.