Rustningsfabrik Storch

I starten af 1944 havde de allierede overtaget luftherredømmet over Tyskland og bombningen af de store tyske industribyer skete næsten dagligt. I et forsøg på at sikre at produktionen kunne fortsætte, blev en del af den tyske krigsindustri flyttet til eksisterende eller nye miner i det sydlige Tyskland. Behovet for plads var dog langt større, og bombesikre bunkers og tunneller blev derfor også taget i brug.

På den ufærdige jernbaneforbindelse mellem Brod og Brno i Tjekkiet var der tre jernbanetunneler.

I sommeren 1944 begyndte klargøringen og hurtigt var det første tunnelrør omdannet til en fabrik til fremstilling af jagerflyet Messerschmitt Bf 109. Det andet og tredie tunnelrør hvor vingerne skulle produceres, var klar senere samme år. Det var firmaet Wiener Neustädter Flugzeugwerke, det flyttede en del af sin produktion til tunnellen. Omkring 8000 slavearbejdere samt tyske teknikere byggede frem til slutningen af krigen mellem 7 og 10 fly i døgnet. Wiener Neustädter var den tredie største producent af jagerflyet Bf 109.

Alle de militære anlæg der blev indrettet i tunneller fik kodenavne efter fugle og tunnelen fik kodenavnet Storch. (Stork)

Den sidste klargøring af flyene blev foretaget ved en lille startbane i Brno og senere flyttet til byerne Letňany og Kralupy.

Stationen i Tišnova blev i slutningen af april 1945 bombet og den 9. maj ankom den røde hær. Kort tid efter begyndte teknikere at fjerne maskiner og fly og transportere det tilbage til Moskva.

This was the only factory in the territory of the Böhmen und Mähren Protectorate (Bohemia and Moravia) which manufactured complete fighter airplanes.

There was a work camp in Kutiny, where 28 wooden houses were built, at the time of liberation, there were 3000 people in this camp.

A part of these buildings has been preserved to this day and has been transformed into pubs or tourist hostels.

Mark Flanagan