Kanonbatteri Smalfjordnes

I foråret 1941 påbegyndte den tyske hær opstillingen af et kanonbatteri på Smalfjordneset i Tanafjorden i det nordlige Norge. Kanonerne var fire franske 105 mm. kanoner, med en rækkevidde på 12 km.

Kanonbatteriet blev opstillet med kanonerne i åbne ringstillinger støbt i beton og bunkers til kommando og forsvar i let udførsel.

Kanonbatteriet var allerede operativt i sommeren 1941.

Efter at Finland i efteråret 1944 havde underskrevet våbenhvile med Rusland, begyndte tyskerne en massiv tilbagetrækning fra Nordnorge. 200.000 soldater deltog i operation Nordlicht (Nordlys) hvor alle stillinger blev rømmet, huse, broer og veje blev sprængt. Alt der ikke skulle falde i hænderne på den røde hær, blev fjernet. befolkningen blev tvangsevakueret og over 10.000 huse, kirker, landbrug, skoler osv. blev afbrændt.

Evakueringen var så effektiv at husdyr blev slagtet, fiskerbåde blev sænket og over 20.000 telefonpæle blev fældet. Derudover blev afgrøder brændt og store områder mineret.

Som en del af denne tilbagetrækning blev kanonbatteriet på Smalfjordneset i december 1944 evakueret og kanonerne bortsprængt.