Kanonbatteri E685 Auderville

På det yderste vestlige hjørne af Cotentin halvøen, tæt på byen Auderville anlagde tyskerne i 1943 et kanonbatteri. Kanonerne var to 203 mm. jernbanekanoner. Kanonerne var moderne, produceret af firmaet Krupp året før og havde en rækkevidde på 37 km. De blev placeret på en drejeskive, således at skudfeltet var 360° og de kunne afgive skud hvert andet minut.

Foruden beskyttelsesmurer og ammunitions bunkers til kanonerne blev der støbt flere mandskabsbunkers og bunkers til nærforsvar.

Kanonerne kom første gang i kamp efter de allieres landgang i Normandiet 6. juni 1944 (D-dag). Det var amerikanerne der gik i land på Cotentin halvøens sydøstlige side (Utah) og efter heftige kampe, der varede over flere dage, startede de deres fremrykning mod den vigtige havneby Cherbourg. Ved Valognes kom de indenfor rækkevidde af kanonerne, der nu støttede de forsvarende tyskere som artilleri.

Kanonerne kunne dog ikke stoppe amerikanernes hurtige fremrykning og efter isolation af hele halvøen d. 18 juni 1944 var en tilbagetrækning af kanoner ikke længere en mulighed. Kampen fortsatte derfor og den 25. juni åbner kanoner ild mod en allieret patruljebåd uden dog at opnå træffere. Samtidigt blev kanonbatteriet udsat for et allieret bombeangreb og stillingen måtte herefter opgives.

Kampen om selve Cherbourg blev yderst hård og sluttede først d. 1 juli 1944 hvor de sidste tyske tropper overgav sig. Forinden var havnen af tyskerne blevet sprængt og mineret, og trods hårdt arbejde, var havnen først klar til at modtage større skibe, i slutningen af august.