syntetisk brændstof fabrik Pölitz

Tyskland havde i 30’erne et stort behov for at blive selvforsynende og en af deres største importvarer var brændstof. Den store kemikalievirksomhed I.G. Farben havde en løsning på problemet og ved hjælp af store mængder kul kunne de producerer det eftertragtede brændstof.

Adolf Hitler sagde god for projektet og i 1940 havde I.G. Farben, 12 fabrikker rundt i Tyskland og producerede samlet 11,4 mio. liter syntetisk brændstof om dagen. Et tal der med tilførelsen af tvangsarbejdere og krigsfanger i løbet af de næste tre år blev fordoblet.

Ved Pölitz (i dag Police i Polen) byggede I.G. Farben i 1937 en stor fabrik der med tiden skulle producere 15% af Tysklands samlede forbrug af syntetisk brændstof. Fabriksarbejderne var tvangsarbejdere og i løbet af fem år var over 30 tusinde tilknyttet fabrikken i Pölitz. 13.000 døde i samme periode af sult og sygdom.

Fra maj 1944 begyndte de allierede systematisk at bombe fabrikkerne og fabrikken i Pölitz var ingen undtagelse. Fjorten gange i alt blev fabrikken bombet og endte i starten af 1945 med stort set at blive helt ødelagt under et angreb med over 250 bombemaskiner. Området blev erobret i slutningen af april 1945 og russerne demonterede efterfølgende det tekniske udstyr og sendte det til Rusland.

Fabrikken kan i dag besøges på guidede turer.