Kommandobunker Diogenes

Efter tyskernes besættelse af Holland i maj 1940 begyndte de hurtigt at udbygge flyvepladsen Deelen nord for Arnhem.

Flyvepladsen var anlagt af den hollandske hær i 1913 og de ikke-asfalterede landingsbaner var bare en måned før tyskernes ankomst, blevet pløjet op. Deelen blev hurtigt udbygget og dermed den største af tyskernes flyvepladser i Holland. Holland var et af de vigtigste operationelle områder for Luftwaffe under deres angreb på Storbritannien og samtidig den første linje i forsvaret mod allierede luftangreb på blandt andet industriområdet Ruhr.

Tyskerne opførte hangarer og værksteder og landingsbanerne blev udvidet og støbt i beton. Der blev anlagt en jernbane til at lette logistikken og opstillet flere luftværn batterier.

I 1942 begyndte tyskerne i den sydlige del af flyvepladsen opførelsen af en stor bunker der skulle være hovedkvarter for luftværnsforsvaret for hele Holland, Belgien og Nordfrankrig. Bunkeren fik kodenavnet Diogenes og målte 60 x 40 meter og var 16 meter høj. Tilsvarende kommandobunkers blev opført i Stade ved Hamburg, Döberitz ved Berlin, Grove i Danmark og Metz i Frankrig.

I bunkerens centrale rum blev de fjendtlige bombeformationer projekteret op på et stort kort på 12 x 9 meter og forsvaret mod dem koordineret. Både jagerfly, luftværnskanoner, lyskastere og radarstationer blev dirigeret fra Diogenes.

Forud for Operation Market Garden blev Deelen kraftigt bombet. Første gang var den 15. august, hvor 94 lancaster bombere ødelagde alle landingsbanerne. Efter tre dages hårdt arbejde, udført af slavearbejdere fra Arnhem var den ene landingsbane operativ igen. Allerede den 3. september fulgte et nyt angreb. Da Operation Market Garden begyndte den 17. september, var luft trafikken i området så massiv, at tyskerne frygtede et direkte angreb på Diogenes bunkeren.

Elektronikken i bunkeren var så hemmelig at tyskerne valgte at sprænge det hele i stykker og forlade området.

Efter befrielsen brugte de allierede flyvepladsen til samlingsplads for erobret tysk militær materiel og i årene frem til 1996 fungerede den som militær flyveplads. Diogenes bunkeren blev brugt til opbevaring af ammunition og en sprængningsulykke i 1948 dræbte 8 hollandske arbejdere.

Hele området tilhøre stadig den hollandske hær og flyvepladsen bruges i dag deres specialstyrke: 11 Luchtmobiele Brigade. Diogenes bunkeren er indrette til arkiv og kan besøges på guidede turer.